baksmälla.blogg.se

Chokladtårta

Kategori: Choklad, Tårtor

 
 
Botten:
200g smör
3dl socker
2 ägg
2dl vetemjöl
1tsk bakpulver
4tsk vaniljsocker
½-1dl kakao
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt det svalna lite och häll ner det i sockret.
Blanda alla torra ingredienser och blanda försiktigt ner det i sockersmeten.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 24cm.
Grädda i ca 30-45 min, 175 grader tills kakan är torr och fast.
Låt svalna.
 
Chokladkräm:
3dl socker
3 msk sirap
3dl grädde
150g mörk choklad 
150g smör
 
Gör så här:
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och låt koka i ca 5 min.
Ta bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen i bitar och rör om tills den smält. När chokladen är smält så rör du ner smöret i bitar tills det smält. 
Låt svalna.
 
När både kakan och chokladkrämen är kall så delar du kakan på mitten. Nu kan du välja om du fyller tårtan med chokladkräm eller valfri sylt (jag brukar använda hallonsylt för att bryta av chokladsmaken) 
När du fyllt tårtan så täcker du tårtan med resten av krämen.
Du kan välja att dekorera tårtan med frukt, bär och grädde eller något annat som du tycker om.