baksmälla.blogg.se

Experiment med sockermassa

Kategori: Expriment

Nu är det dags att berätta om mitt lilla expriment. 
Jag ville prova om det gick att spackla en tårta med grädde och sedan täcka tårtan med sockermassa. När grädde kommer i kontakt med sockermassan så kan den börja svettas och sockermassan blir då mjuk, bucklig och ful. Det funkar om man ska äta den på en gång men ska man göra klart den dagen innan så är det inte att rekomendera. Därför bör man fodra tårtan alltså smörja insidan av locket (sockermassan) med smör, smörkräm, olja mm. Jag gjorde därför det här testet för jag ville veta viljet som funkar bäst och håller längst.
Jag använde mig av sockermassa från funcakes.
 
Jag köpte en färdig tårtbotten ( i vanliga fall så bakar jag egen men eftersom ingen skulle äta den så valde jag att köpa för att spara tid) som jag tryckte ut rundlar i så att det blev 4 mini tårtor. Jag fyllde dom lite snabbt med sylt för att göra det så likt riktigt tårta som möjligt och spacklade dom med grädde. Sedan gjorde jag på följande sätt
1 - en kontroll d.v.s tårta spacklad med grädde och ingen fodring på locket.
2 - tårta spacklad med grädde fodrad med rapsolja
3 - tårta spacklad med grädde fodrad med smält smör
4- tårta spacklad med grädde fodrad med hårt smör (jag "smörade" det på undersidan ungefär som när man smörar en form)
 
 
 
Resultatet:
Jag började med att känna på tårtorna och sedan dela dom på mitten.
 
1 - Kontrollen var väldigt mjuk och när man skar i den var den mycket kletig.
2 - Den med rapsolja var ganska likvärdig med nr 1. Den kändes tillochmed lite kletigare än 1:an.
3 - Smält smör, denna tyckte jag funkade bäst. När jag kände på den så kändes den fast och inte alls mjuk och kletig. När jag skar i den så kändes den som den var nygjord.
4 - Smord med fast smör, denna funkad också väldigt bra men hade missat att smörja hela så på ett ställe var sockermassan kletig. 
 
 
Min slutsats är att pensla locket med smält smör funkar och håller bäst. Även att smörja med hårt smör funkar men det är svårare att få det jämt fördelat över hela locket.
 
Kommentera inlägget här: