baksmälla.blogg.se

Salt Mandelkolakaka

Kategori: Expriment, Kakor, egnarecept

När jag såg att delicato hade en kaka som hette salt mandelkola fick jag idén att göra en egen version på den.
Men för att förenkla så beslöt jag mig att göra den i långpanna. Eftersom jag gjorde ett eget recept för den här kakan så är det fortfarande under utveckling. Kakan blev jättegod men tycker att det blev lite för mycket botten och för lite kolasås och mandel. Jag använde dessutom mörk choklad och tror att det skulle passa bättre med ljus så att kola smaken får komma fram mer.
 
 
Kakan blev trots det jättegod och vill ni prova själva så har ni receptet här :)
 
Botten:
300g smör
3 dl havregryn
1 ägg
3 dl socker
5 dl mjöl
4 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Smält smöret och låt svalna lite. Blanda ihop alla torra ingredienser. Blanda ner smör och ägg. Tryck ut i en långpanna och grädda ca 10min 200grader. kakan ska bli lite gyllenbrun.
 
Kolasås:
150g smör
1 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
150g torrostade och saltade mandlar
 
Gör så här:
Smält smöret och blanda i allt förutom mandlarna. Koka i ca 15min. (den ska ha tagit ihop lite, gör kulprov om du ar osäker, den behöver inte vara hård utan bara så att den tagit ihop lite.)
Medans såsen kokar hackar du mandlarna grovt. När såsen kokat klart blandar du i mandlarna och brer på den färdiga botten. 
Grädda i ugn på 200grader i 5 min.
 
Låt kakan svalna och bre på 200g smält choklad.
 
Kommentera inlägget här: